Kétszárnyú kapunyitó szettek

Egyéb kategória
2023.11.02.

A kétszárnyú kapunyitó készletek, más néven kétszárnyú ajtónyitó készletek vagy kétszárnyú ajtónyitó rendszerek a kétszárnyú ajtók beszerelésének és működtetésének megkönnyítésére tervezett hardvermegoldások. Ezek biztosítják a szükséges alkatrészeket és mechanizmusokat a kétszárnyú ajtók zökkenőmentes nyitásához, zárásához és rögzítéséhez. Íme néhány kulcsfontosságú alkatrész, amelyet a kétszárnyú ajtónyitó készletek jellemzően tartalmaznak:

Ajtópántok

A kétszárnyú kapukhoz olyan zsanérok szükségesek, amelyek lehetővé teszik mindkét ajtólap elfordulását és nyitását, illetve zárását. A kétszárnyú ajtók zsanérjai jellemzően nagyobbak és nehezebbek az egyszárnyú ajtókhoz használt zsanérokhoz képest. Úgy tervezték őket, hogy mindkét ajtólap súlyát és mozgását elbírják.

Kilincsek és zárak

A kétszárnyú kapunyitó szettek gyakran tartalmaznak kifejezetten kétszárnyú ajtókhoz tervezett kilincseket és zárakat. Ezeket a fogantyúkat és zárakat általában mindkét ajtószárnyra felszerelik a hozzáférés és a biztonság érdekében. Ezek egymástól függetlenül vagy összekapcsolva működtethetők, lehetővé téve mindkét ajtószárny egyidejű nyitását és zárását.

Ajtócsukók

Az ajtócsukók olyan mechanizmusok, amelyek az ajtószárnyak zárási sebességét és erejét szabályozzák. A kétszárnyú ajtónyitó készletekben az ajtócsukók mindkét ajtószárnyra vagy az egyik ajtószárnyra felszerelhetők, hogy mindkét ajtószárny ellenőrzött és szinkronizált zárását biztosítsák.

Süllyesztett csavarok

A süllyesztett csavarok az inaktív ajtószárny rögzítésére szolgálnak, amikor a kétszárnyú ajtó zárt helyzetben van. Ezeket általában az inaktív ajtószárny felső és alsó részén szerelik fel, és az ajtókeretbe vagy a padlóba nyúlnak, szilárdan a helyén tartva a szárnyat.