Mi a teendő sérülés esetén?

Egyéb kategória
2022.09.30.

Egészségünk érdekében egyáltalán nem mindegy, hogy milyen módon látunk el egy akut sérülést. Sportsérülés esetén először általában mindenkinek a jegelés jut eszébe, ám fontos tudni, hogy ez a módszer már elavult és vannak ennél sokkal hatékonyabb megoldások.

Friss tanulmányok szerint ugyanis a jegelés segíthet a fájdalomcsillapításban, de a regenerációban nem. Sőt, ha túl sokáig alkalmazzuk, akkor késlelteti a gyógyulást. Tehát a jegelés, azaz a RICE (Rest – pihenés, Ice – jegelés, Compression – nyomás, Elevation – megemelés/) korszaka lejárt. Mivel a jegelésnek nagyon erős, akut fájdalomcsillapító hatása van, azt a hamis érzetet keltheti, hogy javul az állapotunk. Azonban csak elnyomja a regenerációhoz szükséges gyógyulási folyamatokat

Hogyan érdemes kezelni?

A legjobb, amit sérülés esetén tehetünk, hogy minél előbb visszatérünk a mozgáshoz.
Ennek a folyamata az alábbi mozaikszavakkal foglalható össze: MOVE, PEACE & LOVE.

MOVE, azaz

  • Movement, not rest: Mozgasd, és ne pihentesd!
  • Options – Használj többféle edzést!
  • Vary rehabilitation with strength, balance and agility drills: Egyszerre fejleszd az erőt, az egyensúlyt és az ügyességet!
  • Ease back to activity early for emotional strength: Hamar állj vissza az aktivitásra, hogy lelkileg erős maradhass!

Minél előbb mozgatni kell a sérült testrészt

A sérült testrész mindig finoman és fokozatosan kell mozgatni, lehetőleg a teljes mozgáspályán. Legfeljebb az első 3 napban kíméljük az adott testrészt, ezzel ugyanis elkerülhetjük az esetleges bevérzést. Fontos, hogy az izom állapotát a lehető legjobb formában kell megtartani, a mozdulatlanság miatt ugyanis az izom leépülhet, ezért az érintett terület vérellátása is gyengül. Ennek következtében a méreganyagok elszállítása és a kellő mennyiségű oxigénellátás is akadályozottá vállik, így a gyulladási folyamat elhúzódhat.

Amire érdemes odafigyelni

  1. Mellőzzük vagy minimalizáljuk a rögzítők használatát, ugyanis ezek lassítják a felépülést.
  2. Már a gyógyulás kezdeti szakaszában kombináljuk a különböző mozgásformákat: vízben futás, úszás, ellipszis tréner, evezőpad használata, kis súlyzós edzések, könnyed korcsolyázás, lassú futás stb.
  3. A megfelelő vérellátást kardio mozgásokkal érhetjük el.
  4. Egyszerre fejlesszük az egyensúlyozó képességet, az izomerőt, az egyensúlyozó képességet és az ügyességet!

A terapeuta feladata

Bátorítsuk, támogassuk lelkileg, javasoljunk személyre szabott mozgásformákat. Konkrét megoldási lehetőségekkel megnöveljük a beteg saját felelősségét a felépülésben, ami által a gyógyulás is hamarabb bekövetkezik. Az optimista hozzáállás már önmagában fél siker!
Ha mégis elakadna a gyógyulási folyamat, akkor hatékony terápiás eszközökkel, például manuálterápiával tudunk segíteni a gyógyulásban.

A cikk szerzője

Szabó Klára – gyógytornász, manuálterapeuta