Milyen mérnökök léteznek az iparban? Milyen képzések vannak az egyetemeken?

Egyéb kategória
2022.08.13.

Milyen mérnökök vannak?

A mérnöki szakmákat mindenütt keresik. Ennek az az oka, hogy a különféle létesítményeket, gépeket, berendezéseket vagy eszközöket, tárgyakat kivétel nélkül mérnökök tervezik meg. Ezzel a munkával szinte biztos, hogy hamar el fogunk tudni helyezkedni: azt azonban érdemes előre látni, hogy melyik képesítés milyen munkakörre tesz majd minket alkalmassá.

A legnépszerűbb választások – egy helyen bemutatva!

Építőmérnök

Az építőmérnökök azok, akik kiszámolják egy építmény, épület szerkezeti hidraulikáját. Ők határozzák meg, hogy pontosan mekkora terhelés lesz az egyes oszlopokon vagy a tetőn. Ehhez spéci tervezőprogramokat használnak, melyek arra valók, hogy kiszámolják az építmény pontos mechanikai és statikai eloszlását.

Gépészmérnök

A gépészek alkalmasak arra, hogy gépeket, gépelemeket, gépszerkezeteket tervezzenek, gyártsanak, minőség biztosítsanak, és a kivitelezési munkát elvégezzék. Ennek köszönhetően lehet képes minden egyes gépészmérnök gyárakban dolgozni, hiszen ott gépeket kell állítani, javítani és szerelni.

Villamosmérnök

Villamos hálóhatok és gépek – ki más értene ezekhez igazán magas szinten, semmint a villamosmérnök? Mekkora fluxus ébred egy adott felületen, vagy a térben? Milyen a mágnenes mező iránya a tekercsek állásától függően?

A villamosmérnökönek picit kevesebb a lehetséges mozgásterük mint mondjuk egy gépésznek, de azért ez is keresett szakma.

Hol lehet elhelyezkedni a szakmában?

A szakmában számos helyen el lehet helyezkedni mérnökként. Például gyárakban, mérnöki tervezőirodákban, vagy akár logisztikai cégeknél, vízműveknél. Minden attól függ, hogy pontosan milyen a munkakör, annak feladatait, illetve, hogy milyen tapasztalattal rendelkezünk az ipar azon ágában.